Sydney part 28 - Värmland!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2153&artikel=4256810

Sydney part 27 - U2


Sepp Blatter ditt skämt!

Här om dagen fick jag frågan vad jag tyckte om att Australien inte fick fotbollsVM 2022. Vad jag svarade kan du se i förra blogginlägget. Har dock funderat mer på det hela. Och blir mer och mer förbannad. Inte just för att Australien inte fick 2022. Utan för att FIFA är ett skämt. Att man ska vara korrumperad verkar vara ett krav för att få vara med där. Och värst av alla. Sepp Blatter

Man utsåg alltså i torsdags arrangörsländerna för vm 2018 och 2022.

Låt oss börja med 2018. Dom som sökte var.
Ryssland, Spanien/Portugal, Belgien/Holland och England.

Här vinner alltså Ryssland. Vilket för mig visar att dom bara gör det för pengarna. Någon rik ryss har betalat fifaombuden massa pengar. För lets face it. Av dessa länder så är Ryssland det land som är minst av ett fotbollsland. Belgien/Holland arrangerade Em 2000 och gjorde det bra men jag kan tycka att dom är lite för små för VM. Men Spanien/Portugal eller England. Där finns arenorna redan. Och intresset. I England lever folk för fotbollen. Gör dom det i Ryssland? Knappast.
Och i England pratar folk engelska. Vilket är en fördel för alla dom dom fans som kommer under ett VM.
För att återgå till arenorna. Satt och kollade på Rysslands VM-arenor. Dom ska bygga mycket nytt. Men det som slår mig är att det kommer bli få som får se VM. För dom flesta arenorna tar bara runt 40-45 tusen. Kom igen.

Vad finns det för Arenor i England. Vi har Wembly som tar 90 000. Vi har Old Trafford som tar 76 000. Vi har St James' Park som tar 56000. Vi har Stadium of Light som tar 49 000. Vi har Emirates som tar 60 000. Vi har Anfield som tar 45 000. Lägg där till att både Chelsea och Liverpool vill bygga nya större arenor. Så det är fler som får se matcherna om det varit i England. Plus att arenorna används till något. Glömde City of Manchester Stadium som tar 48 000.  Sen finns Millenium Stadium i Cardiff som tar 74 000 som man skulle kunna använda också.
Ryssland bläää! Fotbollskultur finns i England. Vilken fest det hade blivit! Nu blir det vodka och ryska horor istället.

Arena frågan är en än störra sak om vi kollar VM 2022.
Där stod det mellan Qatar, Sydkorea, Japan, Usa och Australien. 
Inget av dom länderna är i mina ögon ett fotbollsland.
I Australien så är Rugby och Aussiefotboll större. I Usa har du Baseball, Basket, American Football och hockey.
I Japan och Korea är starcraft en större sport än fotboll. Och Qatar är ett land där det bor 1.7 miljoner människor som bryr sig om olja.

Japan och Sydkorea arrangerade tillsammans VM 2002. Och jag kan tycka att det är lite för snart inpå att arrangera 2022. Men fördelen är, arenorna finns.

Arenorna finns även i USA och Australien. Inte som fotbollsarenor men som rugby och afl (assuiefotboll). Dessa arenor går lätt att göra om till fotbollsarenor. Och samma sak i USA. Där finns massor av stora/gigantiska american football arenor. Faktum är att VM94 är det vm som hade flest åskådare om man slår ut snittet per match. För det fanns stora arenor. Arenor som används till vardags också.

Är emot det där med att land som inte har arenor ska arrangera vm. Som Sydafrika. Kul att afrika fick arrangera vm men lets face it. Dom byggde typ 9-10 nya arenor. Arenor som aldrig kommer fyllas igen. Spökarenor kommer dom bli. Whats the point liksom?

Samma sak kommer ske i Qatar. Spökarenor. Man pratar nu om att dom ska vara nedmonterbara så dom ska skickas till u-länder. Så dom ska bli spökarenor i u-länder då? U-länder behöver inga flashiga arenor. Dom behöver mat, vatten och skolor. En arena är ett hån!

Nackdelen med Sydafrika nr 2 var att det är vinter där under juni/juli. Samma problem skulle drabba Australien, fast tror inte det blir lika kallt där. I Qatar å andra sidan lär det bli för varmt.

Sen har vi det här med kvaliteten på fotbollen. Qatar har aldrig varit med i ett VM tidigare. Dom är alltså sämst. Aldrig lyckats kvala in. Ska dom då lägga beslag på 1 av 32 platser och bara vara med som ett skämt? Kom igen. Löjligt ju! Lag som aldrig lyckats kvala in borde inte få arrangera VM.

Sen har vi det här med könsrollerna. Vet inte hur det är just i Qatar, men i många andra arabiska länder i närheten får inte kvinnor gå på fotboll. Är detta någon FIFA vill uppmuntra? Jag vill säga att detta är ur ett fotbollsfans synvinkel. Är absolut för religionsfrihet. Men hade jag varit kvinna och inte fått fara på fotbollsVm och gå på matcherna pga mitt kön. Ja då hade jag varit förbannad. Vet inte om det är så i Qatar, är det inte det. Bra! Är det så, problem som dom måste lösa.

För mig var Qatar det klart sämsta valet av alla kandidater 2022. Vilket bevisar att FIFA är korrumperat.
En sak till. Qatar är ett så litet land och alla arenor kommer i princip att ligga bredvid varandra så att fansen inte behöver resa mellan städer osv. Vilket har snackats upp som en stor fördel. Jag tror det blir bråk. Så mycket folk på samma plats med så olika sympatier och kulturer. Kommer inte bli bra tror jag. Bättre sprida ut dom, vilket inte går i Qatar.

Valet av Ryssland och Qatar är en förlust för fotbollen.

Yours truly, Peter Lundström


Sydney part 26 - TV

Då har man varit med i tv även här i Australien :) Var på väg och skulle handla frukost idag då en tjej med en kamera frågade om hon fick ställa lite frågor om vad jag tyckte om att Australien missade chansen att få arrangera vm 2022. Då jag vet hur jobbigt det kan vara med enkäter så svarade jag gladeligen ja på frågan :D

http://www.smh.com.au/sport/football/the-boot-goes-into-fifa-over-world-cup-farce-20101203-18j65.html

Klicka på länken och se hela inslaget. Är med två gånger :)

RSS 2.0